Znajdź najlepszego lekarza, przyjazną aptekę

bądź przychodnię w twojej okolicy

Lecznicze właściwości miodu

Prawdziwy pszczeli miód posiada wiele dobroczynnych właściwości, które znane były już w starożytnym Egipcie. Jest to jedyny naturalny produkt, który się nie psuje, a w zależności od tego, z pyłków jakich kwiatów został zrobiony, ma różne właściwości lecznicze. Należy jednak pamiętać o tym, że tylko prawdziwy, naturalny miód jest zdrowy, a wszystkie zamienniki i tzw. sztuczne miody, są w większości pozbawione najważniejszych mikroelementów.

 

Jak rozpoznać miód sztuczny i prawdziwy?

Najważniejszą i najbardziej rzucającą się w oczy różnicą, pomiędzy naturalnym miodem a sztucznym jest krystalizacja. Dzięki wysokiej zawartości cukrów, naturalny miód szybko się krystalizuje. Jest to całkowicie normalny proces, w żadnym stopniu niewpływający na jego skład. Niestety miód ulepszany przez człowieka jest poddawany obróbce termicznej, co zapobiega krystalizowaniu się, ale również usuwa większość z leczniczych składników. Taki miód jest po prostu jałowy, pusty.

 

Każdy miód ma inne właściwości

To, jakie pyłki kwiatowe zebrały pszczoły i z jakiego regionu, ma ogromne znaczenie. Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów miodu – wielokwiatowy, lipowy, spadziowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, rzepakowy i malinowy. Są również inne odmiany, ale o wiele rzadsze. Miód przede wszystkim korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu i dodaje energii dzięki wysokiej zawartości węglowodanów. Często stosowany jest w przeziębieniach i chorobach układu trawiennego. Miód spadziowy jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i mineralne, wykazuje działanie antybiotyczne, jest polecany osobom ze schorzeniami układu krążenia i krążenia, a także łagodzi nerwicę i depresję. Z kolei miód wrzosowy jest szczególnie polecany w chorobach wątroby, dróg żółciowych i prostaty. Miód gryczany łagodzi objawy zapalenia stawów, obniża ciśnienie i może być stosowany u diabetyków.

 

Szerokie właściwości lecznicze miodu sprawiają, że jest to jeden z najskuteczniejszych i  najpowszechniej stosowanych sposobów na domowe leczenie.