Znajdź najlepszego lekarza, przyjazną aptekę

bądź przychodnię w twojej okolicy

Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Sprzedawana w marketach żywność jest coraz mocniej naszpikowana chemią, substancjami konserwującymi, a niekiedy również modyfikowana genetycznie. Wszystko po to, by produktów było więcej, miały dłuższą datę przydatności, ładniej wyglądały i lepiej smakowały. Niestety wiele z dodatków serwowanych nam do posiłków to substancje szkodliwe dla zdrowia, a nawet rakotwórcze.

 

Czym jest żywność ekologiczna?

Ekologiczna żywność to nie są produkty bez dodatków konserwujących. To coś znacznie więcej. Produkcja takiej żywności to proces, zaczynający się na ekologicznym rolnictwie, bez zastosowania sztucznych nawozów i pestycydów. To również mięso i nabiał pochodzące z ekologicznych farm, gdzie nie stosuje się chowu klatkowego, a zwierzęta dostają zdrową, naturalną paszę.

 

Na żadnym etapie produkcji zdrowej żywności, nie są stosowane sztuczne dodatki lub ulepszacze, co powoduje, że jedzenie, które otrzymujemy, jest takie, jakbyśmy je wytworzyli sami – zdrowe, naturalne i smaczne.

 

Sprawdzaj etykiety

Samo zapewnienie producenta o tym, że jego produkt jest naturalny, nie wystarczy. Prawdziwa zdrowa żywność musi posiadać specjalne certyfikaty, potwierdzające ekologiczną produkcję. Oto niektóre z nich: Europejski Certyfikat Ekologiczny – Zielony Liść, Ekoland, Znak Eko, Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, Vegan i wiele innych. Istnieje wiele organizacji przyznających certyfikaty. Warto również zwrócić uwagę na to, czy produkt jest opatrzony gwarancję non GMO, co oznacza, że nie był modyfikowany genetycznie.

 

Gdzie znaleźć zdrową żywność?

Ekologiczna żywność jest coraz popularniejsza i cześć produktów znajdziemy nawet w popularnych dyskontach i marketach. Jednak aby mieć duży wybór i 100% pewność, że kupowane przez nas produkty są naturalne, najlepiej skorzystać z usług specjalnych sklepów sprzedających ekologiczne produkty. W każdym większym mieście jest ich co najmniej kilka.