Znajdź najlepszego lekarza, przyjazną aptekę

bądź przychodnię w twojej okolicy

zobacz katalog

Cukrzyca - choroba cywilizacyjna

Informacje

Choroby cywilizacyjne to termin znany powszechnie wśród lekarzy i profilaktyków od kilkudziesięciu lat. To przede wszystkim otyłość, choroby serca, choroby psychiczne czy cukrzyca. Wszystko to wiąże się z paradoksalnie korzystnym rozwojem technologii, w tym technologii żywienia i produkcji żywności, nadmiernym dostępem do cukru i nadprodukcją żywności w cywilizacji zachodniej. Tempo życia, stres, nadmiar informacji oraz niepohamowany głód sukcesu i konsumpcja rozdmuchana do granic przez strategie marketingowe, wszystko to sprawia, że często podświadomie gubimy się w szale życia nie zastanawiając się nad skutkami takiego funkcjonowania dla naszego zdrowia. Nasze ciało, jak się wydaje wielu osobom, nie jest oddzielne od umysłu, na każdym kroku świadomi lekarze i dietetycy starają się myśleć i uczyć nas holistycznego podejścia do świata. Wpływ naszych decyzji życiowych i traktowanie ciała jak śmietnika czy czegoś co ma nam jedynie sprawiać przyjemność poprzez wysokoprzetworzone, przecukrzone jedzenie śmieciowe czy inne używki sprawia, że mechanizm doskonale dostosowany dla naszych potrzeb rozregulowuje się na każdym poziomie.

Amarantus jedno z zapomnianych zbóż

Informacje

Wspaniały smak, lekko orzechowy, bezpieczny dla uczuleniowców, wysoka zawartość dobrej skrobi, nie zawiera glutenu… To tylko kilka zalet niezwykłego zboża, które stanowiło podstawę wyżywienia dla wielu pokoleń Indian w Ameryce Południowej a dla Inków było wręcz podstawą diety. Nie darmo nazwa polska to szarłat wyniosły o pięknej purpurowej barwie. Warto wspomnieć jeszcze, że w Ameryce karmiono nim wojowników bo uważano, że daje siłę i witalność. Na zaniechanie produkcji amarantusa wpływ miała Inkwizycja, mnisi uznali, że to ,,diabelskie nasienie’’ i w ramach niszczenia cywilizacji Indian zabroniono go uprawiać. Szarłat jak już pisaliśmy nie zawiera glutenu, natomiast ma dużo skwalenu – lipidu opóźniającego procesy starzenia, łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu. Ma też dużo błonnika i znaczną zawartość witamin z grupy D oraz A, E, i C.